POST 19-12-2017
1 / 7 Foto's

Nieuwbouwproject Hooglede - Vlaams pionier in warmtenetten

In 2009 al ontpopte projectontwikkelaar Dumobil uit Tielt zich tot pionier in warmtenetten voor particulier gebruik. Het bouwbedrijf slaagde er destijds in een bestaande warmteleiding van Mirom (Milieuzorg Roeselare en Menen) in te zetten voor de warmteaanvoer van de nieuwe woonwijk Licht & Ruimte in Roeselare.

Na het succes van deze Vlaamse primeur gaat Dumobil op hetzelfde elan door. Meer zelfs, een nieuwbouwproject in Hooglede wordt, in samenwerking met Veolia, voorzien van een biomassa installatie.

 

Dumobil staat voor duurzaam ondernemen. Het bouwbedrijf recupereert een maximum aan materiaal, kiest steevast voor lage-energiewoningen en reikt kandidaatbouwers de nieuwste grondstofbesparende technologieën aan. Het bedrijf profileert zich duidelijk als trendsetter in innoverende en milieuvriendelijke maatregelen. Geleid door deze toekomstgerichte visie legt Dumobil blijvend de focus op het beantwoorden van de veranderende eisen in de bouwsector.

Zoals de zoektocht naar alternatieve, duurzame warmtevoorziening; een bepalend aspect in het bouwlandschap van morgen.

 

HOOGLEEDS WARMTENET

Het toekomstig project in Hooglede toont in welke mate Dumobil zich inzet voor deze zoektocht naar duurzame, alternatieve energiebronnen. In de aanloop naar dit project viel de energiekeuze resoluut op de toevoeging van een warmtenet. “Niettemin een koppeling met het nabijgelegen afvalverweringsbedrijf Mirom in dit bouwproject vooralsnog niet mogelijk blijkt”, begint Yves Haghedooren, directeur grondbeheer bij Dumobil, “zou deze beperking ons niet tegenhouden in onze overtuiging. In tegendeel, samen met alle stakeholders sloegen we de handen in elkaar met energiespecialist Veolia in de bouw van een bescheiden biomasa installatie. Op die manier vindt de productie van hernieuwbare energie op de site zelf plaats, aangevuld met een gasleiding als back-up. Bovendien behouden we voor de toekomst de ambitie om de basisverwarming te laten faciliteren door Mirom.”

 

VLAAMSE PIONIER

Net zoals Dumobil dit als pionier in warmtenetten destijds uitrolde voor de Roeselaarse woonwijk Licht en Ruimte. In dit woonproject gebruikte de ontwikkelaar een bestaande leiding van het afvalverwerkingsbedrijf in de aanleg van een warmtenet. “Samen met bouwbedrijf Cousee – Bostoen kochten we in 2009 de Roeselaarse site Licht en Ruimte.

Tijdens de voorbereidende werken constateerden we de aanwezigheid van een hoofdleiding doorheen de site waarmee Mirom gekoppeld is aan grootverbruikers zoals een zwembad, een ziekenhuis … Verplaatsen bleek geen optie waardoor we het lumineuze idee kregen de leiding, ongezien voor Vlaanderen, in te zetten als basisverwarming voor de te bouwen woonwijk.” Vanaf de start werd het een succesverhaal dankzij de tomenloze inzet van onder meer Koen Van Overberghe, algemeen directeur Mirom, Tom Prinzie, firma Van Marcke en Ingenium. Bovendien richt Dumobil een bijzonder woord van dank aan de toenmalige leden van de Vlaamse Regering. “Zij keurden een bepalend amendement goed waardoor de aanleg van een gasleiding geen verplichting is, indien een alternatieve vorm van verwarming mogelijk is. Daarbovenop resulteerde een intensieve samenwerking met het Vlaams Energie Agentschap (VEA) in een

vertaling naar epb-regelgeving. Dankzij het gebruik van het warmtenet behaalde de woningen een e-peil van 34 en werd daarnaast onmiddellijk voldaan aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie.”

 

BEN-NORM 2020

De eis van Europa om vanaf het jaar 2020 niet meer te bouwen boven E35 en vanaf 2021 niet meer boven E30, neemt Dumobil al een aantal jaren mee in zijn nieuwbouwprojecten. “Wij kijken steeds uit naar de mogelijkheden in het voldoen aan huidige en toekomstige ben-normen". Neem bijvoorbeeld onze kijkwoning in Tielt die via het gebruik van zonnepanelen en een luchtwater-warmtepomp een e-peil van 24 haalt. Of het toekomstige project Ter Perre in Harelbeke / Kuurne waar we samen met een partner 281 nieuwbouw volumes aansluiten op de verbrandingsoven van Imog. Bovendien getuigt onze keuze voor warmtenetten van een overtuigde toekomstvisie in duurzaam energiebeheer. Als Dumobil zetten we zodoende met overtuiging een stap vooruit naar CO2-vrij wonen in het energielandschap van morgen”, besluit Yves Haghedooren.

persbericht Hooglede

Inspiratie voor uw landelijk droomvilla

De typische Vlaamse is sinds de tweede helft van de vorige eeuw toonaangevend voor de architectuur ...

Je villabouw afwerken in witte crepi. Ontdek de voordelen.

De Vlaming heeft misschien wel een baksteen in de maag, maar dat is niet altijd wat we aan de ...