POST 10-03-2017

EPB-eisen en tips
energiezuinig bouwen

Energiezuinig bouwen is wettelijk verplicht en wie niet voldoet aan de regels wordt gestraft met boetes. Toch is energiezuinig bouwen niet zo eenvoudig als ‘de wetten en normen volgen’. Er zijn immers heel wat factoren die bepalen of een woning aan de normen voldoet.

 

Waardevol advies rond energiezuinig bouwen gaat veel verder dan het aantal centimeter isolatie bepalen. Want ook zaken zoals de oriëntatie, het aantal ramen, type dak, inpandige garage, compactheid, enz, spelen een rol bij de berekeningen. Elke beslissing heeft een invloed. Een aanpak op maat is dus noodzakelijk voor het beste resultaat.

 

Dumobil geeft advies op maat van uw budget, bouwproject, wensen qua wooncomfort en architecturale voorkeuren. We gaan samen op zoek naar de beste manier om uw project op een energiezuinige manier te realiseren.

 

OVERZICHT EISEN EPB (energieprestatie en binnenklimaat)

Deze eisen zijn van toepassing op het jaar waarin de bouwvergunning is goedgekeurd.

 

Van 2016 tot eind 2017

Maximaal E-peil: E50
Maximaal K-peil: K40


Van 2018 tot eind 2019
Maximaal E-peil: E40
Maximaal K-peil: K40

 

In 2020
Maximaal E-peil: E35
Maximaal K-peil: K40


In 2021
Maximaal E-peil: E30
Maximaal K-peil: K40

5 Tips voor energiezuinig bouwen

1. Compactheid van de woning

Let op de compactheid van de woning. Dat is de verhouding tussen het beschermd woonvolume en de warmteverliesoppervlakte.

 

2. Let op de oriëntatie en architectuur

Hou rekening met de oriëntatie van de woning. Probeer ramen aan de noordzijde te vermijden en voorzie veel ramen aan de zuidkant om volop voordeel te halen uit de warmte van de zon. De woongedeeltes richt je best in aan de zuidkant. Bergruimtes en technische ruimtes plant je beter in aan de noordzijde.

 

3. Kies voor de optimale investering

Extra isolatie toevoegen om de normen te halen of premies te krijgen, is niet altijd de beste oplossing. Hoe meer isolatie je al hebt, hoe minder rendement die extra isolatie oplevert. Bekijk dus zeker ook of het niet interessanter is om driedubbel glas, een superisolerende garagepoort te nemen of een inpandige garage te bepleisteren om de luchtdichtheid te bevorderen. Misschien krijg je hetzelfde rendement voor een lager budget.

 

4. Bouw je technieken slim op

Zorg ervoor dat je technieken goed op elkaar afgestemd zijn. Kies bij balansventilatie (systeem D) voor een recirculatiedampkap die de ventilatie niet verstoort, en combineer met een warmtepomp die de restwarmte van de lucht gebruikt.

 

5. Bepleistering

Bepleister ook de inpandige garage en zolderverdieping. Sommige mensen vinden dat overbodig, maar door ze te bepleisteren gaat via deze warmteverliesoppervlaktes veel minder warmte verloren. Het effect zie je niet enkel op je energiefactuur, maar ook bij de blowerdoortest die de luchtdichtheid meet.

 

BOUWPLANNEN OF – DROMEN?

We nemen ze graag met u door. Maak een afspraak met één van onze bouwadviseurs via 051/40 10 12 of info@dumobil.be

 

Bouw uw villa zonder zorgen
dankzij de Wet-Breyne

Veel bouwheren vrezen de financiële situatie van aannemers en hebben schrik dat er na de betaling ...

Tips voor de indeling van je droomvilla