POST 03-03-2020

Bouwshift in Vlaanderen | Woonoppervlakte nieuwbouwwoning kleiner

Vandaag de dag is de gemiddelde woonoppervlakte van een nieuwbouwwoning ongeveer 160 m² groot. Twintig jaar geleden was dit gemiddelde nog 210 m². In een tijdspanne van twee decennia levert de Vlaming dus een vierde van zijn woonoppervlakte in. Gelukkig maar, want we wonen steeds met meer op dezelfde lap grond. Is deze bouwshift dan zo evident, een kwart kleiner gaan wonen? Anders gaan denken resulteerde in anders gaan wonen. Hebben we wel allemaal een eigen voordeur nodig? “Size doesn’t matter!” luidt het bij experts en ervaringsdeskundigen.

 

“Huisje, tuintje, boompje”, het oer-Vlaamse cliché, en bij uitstek de ultieme woondroom van de Vlaming. En hoe groter we kunnen wonen, hoe beter. De Vlaming leeft echter nog in ontkenning, want het is pure realiteit: de meeste dromen zijn bedrog. In 1998 was de gemiddelde oppervlakte van een huis 210 m², vandaag is dat 160 m². Een gigantisch verschil, niet? Vroeger bouwde men in Vlaanderen groter dan in Duitsland, nu veel kleiner. En ook het verschil met Nederland, dat traditioneel al kleiner bouwde, neemt steeds sterker af.

 

De bouwgrage Vlaming onderging een metamorfose, maar het is de wijzigende demografie die de bal aan het rollen deed gaan. De bevolking neemt alleen maar toe, en toch blijft de totale oppervlakte om te wonen in Vlaanderen, op zo’n 100 hectare na, al twintig jaar dezelfde. Kortom: steeds meer mensen moeten in hetzelfde kleine Vlaanderen een woning vinden. Met als gevolg dat de prijzen de lucht in schieten, en kleiner gaan wonen voor velen de enige optie is. Schrappen wat niet meer past: huisje, tuintje of boompje?

 

De bouwheer geeft in eerste instantie dan maar het tuintje op. Meer dan de helft van de nieuwe woonprojecten op vandaag zijn appartementen. Het ziet er naar uit dat flats gaan domineren in Vlaanderen. Een grotere bouwshift kon men zich niet inbeelden, maar de trend is er. Het prijskaartje is één drijfveer, maar daar houdt het niet op. We kennen het veelbesproken fenomeen ‘vergrijzing’ al enige tijd: de toevlucht van oudere mensen naar een appartement in de stads- of dorpskern. Al zijn het niet enkel gepensioneerden die bewust kiezen voor een kleinere woning. Ook veel alleenstaanden en jonge gezinnen kiezen voor een appartement, omdat ze willen wonen in de stad, geen auto hebben en/of ecologisch en milieubewust in het leven staan. Compact en energiezuinig wonen, dat is de nieuwe norm.

 

We mogen natuurlijk niet té veel veralgemenen, want lang niet alle jonge gezinnen gaan kleiner wonen. Sommigen willen toch nog een huis met tuin. Vasthouden aan “huisje, tuintje, boompje” kan dus tegenwoordig toch nog, maar dan moeten we alles inkrimpen. In sommige regio’s, waaronder Brugge, is er geen sprake van een bloeiende appartementenbouw. Er worden net méér huizen gebouwd, maar dan wel een kwart kleiner dan twintig jaar terug.

 

Heel wat trends en evoluties zijn te bemerken in het Vlaamse woonpatrimonium. De garage is geen must meer, auto’s staan op de oprit of op straat. Vroeger was er sprake van de keuken en de eetkamer, nu combineert men dit in een ‘leefkeuken’. De meest opvallende trend is dat men alsmaar minder muren en deuren integreert in de hedendaagse nieuwbouwwoningen. Neen, alles is gewoon één fancy ‘leefruimte’. De wooninkrimping, zij het dan wel trendy en praktisch, is een feit.

 

Dumobil erkent al een tijdje deze trends en speelde in op de ‘mindshift’ rond wonen. Nadenken over innovatieve, compacte woonvormen resulteerde in de geboorte van Tantum+®. Een betaalbaar woonconcept, waar kwaliteit en comfort voor het individu centraal staat. Ontdek deze woonoplossing verder via www.tantumplus.be.

Villabouw op maat | 5 Tips

Weet dat wij bij Dumobil alle opties, mogelijkheden en voordelen voor u bekijken.

BUFFERBEKKEN MARIALOOPBEEK (TIELT-ZUID)

Aanleg bufferbekken aan de Marialoopbeek in Tielt-Zuid.